torsdag 9 december 2010

All in på kvalitet

Har precis insett är det snart är jul! Gaahhhh!!! Hur gick det till??? Det verkar inte bättre än att jag har en vecka på mig att fixa allt som ska fixas inför den stundande högtiden - julen. Julen är ju som bekant högtiden då vi ska ta igen oss efter att ha halvt stressat ihjäl oss inför densamma. Fint. Bara att sätta igång! Men först – en plan!

Eftersom tid plötsligt blev ännu mer av en bristvara än tidigare tänker jag att det gäller att gå all inkvalitet istället för kvantitet för denna veckas träning. Morgonen bjöd på ett tempopass med målpuls istället för målhastighet. Efter 20 minuters uppvärmning är det 20 minuter med puls mellan 168-175 som gäller, och sedan 10min nedvarvning – snabbt och effektivt pass! När Garmin piper och vill ha tempoökning förbannar jag mig själv över det valda pulsintervallet – hur tänkte jag egentligen? Det är ju skitjobbigt och jag flåsar som en gnu när jag låter trumpinnarna virvla snabbare. Jag tänker på Rune Larsson - the one and only, the legend. Jag hör honom säga (jo, jag har hans röst i huvudet trots att jag aldrig har pratat med honom!) Slappna av in i tempoökningen! Och jag försöker lyssna på Rune, medan han får sällskap i mitt huvud av Robyn som sjunger 'With every heartbeat'. Inte tvinga fram ett högre tempo, utan bara låta det komma medan jag fokuserar på hållningen och att bara låta ben och armar pendla. När jag väl har fått upp pulsen till rätt nivå kan jag faktiskt slappna av och njuta  - konstigt va?

Men. Tänker dock att till nästa vecka ska jag göra om det här passet till ett stegringspass. Ja, jag tror att det heter så. Jag har aldrig gjort det förut, men jag har ju en vecka att komma på ett bra pass. Kort så tänker jag mig att jag ska dela in tempoökningen i kortare segment och öka pulsen mer gradvis och mala på lite i ökande puls innan jag når målpulsen. Nåt sånt tänker jag mig.

Så – veckan, och lite till, som föjer får se ut nåt så här:
Torsdag: tempopass (morgon)
Fredag: kort recoverypass (morgon), och boulder i stockholm (kväll)
Lördag: distanspass 10km eller så (förmiddag)
Söndag: Längdskidor, så långt jag orkar   :-)
Måndag: backpass (morgon), klättring (kväll)
Tisdag: vila
Onsdag: Stegringspass/Tempopass (morgon)
Torsdag: Resdag till Grenoble för jobb (jättejobbigt att resa - räknas nog inte som vilodag därför...)
Fredag: kortdistans i Grenoble? Kanske kan få med mig Evalena queen of black på ett litet pass?

Så där ja! Så på tiden som blir över ska jag bara fixa alla julklappar och avsluta allt annat som ska vara klart innan jul! Tada! Vilken plan!1 kommentar: