fredag 2 mars 2012

Storkok


Efter två intensiva träningsdagar bestämde jag mig för att vila igår. Eftersom träningsdagar har en tendens att bli ganska fullspäckade kör jag stenhårt på konceptet storkok som ger massor av matlådor, och lika bra att passa på när det är vilodag som i går!
Kvällens rätt blev nån typ av Marockansk kycklinggryta. Blandade olika recept baserat på tillgång av ingredienser, men nåt sånt här blev det:

  • kycklingbitar som blandas med kanel, spiskummin och gurkmeja
  • lök, morötter, vitkål och paprika
  • hackad ingefära
  • russin
  • några hackade aprikoser
  • krossade tomater
  • en finskuren potatis
  • saft från en citron
  • salt och peppar
  • grönsaksbuljong och vatten
  • lite vitvinsvinäger
  • färsk koriander


Kycklingbitarna fick gojsa in sig lite i kryddorna medan jag stekte allt det andra i rapsolja blandat med samma kryddblandning, och sen stekte jag kyckligen sist. Blandade allt i en stor gryta och lät koka i 40 min eller så. Koriandern tillsatte jag på slutet. Hade så klart varit gott med vitlök i, men kändes inte värt det att gå och handla bara för det, och det blev faktiskt väldigt gott ändå.

Trevlig helg på er!




8 kommentarer:

  1. Snygga lådor! Och enhetliga, så ser det inte ut hos oss....
    Jag kör också storkok. Ofta lagar jg två rätter på söndagkvällen som får funka som luncher och middagar under vecka. Hellre en rejäl stund i köket en gång än fjutta varenda dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis. Jag brukar omlottlaga så att jag har två olika rätter att välja på så att det inte blir *för* mycket samma hela tiden. Jag lagar ju annat också när jag har tid, men jag gillar att ha lådor förberedda, så jag inte hamnar i en matkris :)

      Radera
  2. Ser inte bara gott och nyttigt ut! Nej, imponerande proffsig upplagt i fina förpackningar(var köper du dina?)är det också. Inspirerande, typ kan du kan jag, men lugn..jag ska inte lägga ut foto på mina matlådor :9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina förpackningar är faktiskt från början take-away-lådorna från lunchrestaurangen där pappa jobbade förut, men det kändes synd att slänga dom. Funkar att köra i diskmaskin och allt. Känns inte alls som engångs.
      Hehe, var inte blyg, klart du ska fota dina lådor ;-)

      Radera
    2. Ja, ok jag lagar jättegott oxå faktiskt men har inte dina snygga lådor - ännu :D

      Radera
  3. Det både låter och ser supergott ut!! Måste provas, tack för inspirationen.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vi lagade detta igår (med lite småändringar som passade oss) och det blev verkligen jättegott! Tack för inspirationen! Så lätt att man fastnar i sina gamla vanliga rätter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Ja, det blir lätt samma sak om och om igen, jag har röd curry-gryta som jag repeterar si så där en varannan vecka... :)

      Radera