onsdag 13 juni 2012

Besök i bokskogen

[Ojoj, det hände så mycket saker efter Kristi himmelfärdshelgen, och sen var det plötsligt Sthlm marathon, och sen var jag plötsligt i Norge, så jag gjömde helt bort att publicera mitt nästa inlägg från Hallands bokskog… Bättre sent än aldrig – här kommer det! Första inlägget från Kristihimmelfärdshelgen finns här.]

Jag har sprungit i många sorters skog, men innan Kristi himmelfärdshelgen hade jag aldrig sprungit i en bokskog.

Den främsta med den här lilla semestern var som sagt bokskogen, och att det blev just Halland var att det är närmare från Göteborg än att till exempel åka till en bokskog i Skåne som säkert också hade varit väldigt fint.

Åkulla bokskogar ligger inom triangeln som spänns upp av Varberg, Falkenberg och Ullared. Det står på hemsidan att området är ungefär 50 kvadratkilometer stort och har ett tjugotal sjöar. Inom området finns flera naturreservat som bildades för att bevara bokskogarna som rekreationsområden. Av allt att döma var det ett smart beslut, för på fler än ett ställe går kalhygget ända fram till reservatsgränsen…

De finns många stigar, mindre vägar (och en del större vägar) som går genom reservaten. Hallandsleden går igenom här, en ridled, och ett tiotal slingor av varierande längd. Det finns också markerade stigar som förbinder de olika rundslingorna så att det går lätt att ta sig emellan de olika områdena. 


På torsdagen är det lite varierande väder (läs: det varierar mellan mulet och regn…) och vi tar oss till slingorna som är markerade som nummer 3 och 4översiktskartan, Lillasjöstigen och sedan Kalvstigen. Det är bara en liten del av de här slingorna som går på småstigar, mestadels är det hyfsat bred grusväg, så det är inga problem att ta sig fram. Det var fint, men jag känner att det måste finnas ännu finare ställen!

Och det gör det också! På fredagen är vädret soligt men inte för varmt – perfekt för en löptur! Vi utgår från vandrarhemmet och springer en bit på slinga 9 som går runt Björka sjö. Där springer vi vidare på stigen som länkar till slinga 8, Bockstensstigen som vi tar en runda på innan vi springer länken tillbaka och sedan avslutar med stigen på andra sidan av Björka sjö. Det är en superfin slinga som går mestadels på skogsstigar och nästan hela tiden genom härligt ljusgrön bokskog! Bortre delen av slingan runt sjön är ganska sank, och jag känner nästan mig lite orienteringssugen när jag känner vattnet och leran i skorna…  :)

Det finns säkerligen många fler fina stigar inom det här lilla området, som kan kombineras allt efter vad det är man är ute efter. Perfekt att kunna starta direkt utanför där vi bor och få till en ganska så lagom tur som hade kunnat bli både kortare och längre. Bokskoglöpning på våren är verkligen något jag vill rekommendera! Känner att jag inte riktigt kan förmedla känslan att springa där i den ljusa skogen som silar ljuset så där nästan magiskt, så jag hoppas att bilderna förmedlar det som mina ord inte räcker till.

2 kommentarer:

  1. Fantastiska bilder! I påskas var jag på Hallandsåsen och sprang i liknande bokskogar och det är verkligen en upplevelse. Härligt!

    SvaraRadera
  2. Toppenbilder!
    Jag blir inspirerad till att springa i skogsterräng, t o m uppförsbacken ser härligt inbjudande ut :-)

    SvaraRadera