Igår kom en kollega
förbi och frågade om jag visste vad som är det senaste inom mat. Eh, nej, det
visste jag så klart inte. (Jag menar, när visste jag vad som är det senaste
inom… nåt alls…?)
Well, det heter Food Pairing, och jag hade i alla fall inte hört talas om det förut. Det bygger på en analys av vilka smakkomponenter som finns i olika råvaror/produkter och utgår från principen att saker som innehåller samma smakkomponenter
fungerar bra tillsammans. På hemsidan kan man genom att söka på en produkt
eller råvara och få upp ett diagram över produkter i olika kategorier (dryck, kött, mjölkprodukter, grönsaker etc...) som
passar ihop med det du sökte på. Jag hittade en massa produkter som jag aldrig
hade tänkt på att kombinera!
Så nästa gång du
funderar på vad du ska göra med tre kilo rödbetor kan du kika in på Food
Pairing och få uppslag till nya roliga kombinationer! Det finns en del recept
på sidan också, men huvudpoängen är sökfunktionen för smakkombinationer. Kul va?
Blev också tipsad om en bok
också som handlar om samma sak. Den heter the The flavour Thesaurus och är skriven av Niki
Segnit. Min kollega har så klart lyckats övertala dom på stadsbiblioteket i
Uppsala att köpa in den här boken, så när den blir ledig ska jag ta mig en
titt!
Screen dump från en sökning på mango. Funkar också att göra mer avancerade sökningar på flera produkter! |
Mer info:
Men vilken fantastisk sida! Tack för att du upplyser en som har ännu mindre koll på det senaste. :)
SvaraRaderaKul att du gillade den!
Radera